Spreekbeurt over waterontharders

Waterontharders

Waterontharders

Mijn moeder was zo zat van kalkaanslag in ons huis, dat ze toen is gaan zoeken naar een oplossing. Daarom die ik mijn spreekbeurt over waterontharders, maar eerst vertel ik iets over de hardheid van het water en kalkaanslag.

Hardheid van water

Wat betekent de hardheid van water? Als water hard is, zit er veel kalk (calcium en magnesium) in. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe harder het water dus is. Niet dat je je er hard aan kunt stoten, maar ze bedoelen dat er dus veel kalk in het water zit. In het water wat bij ons thuis uit de kraan komt zit veel kalk doordat het water uit de bodem wordt gewonnen waar ook veel kalk in zit. Dat komt omdat heel lang geleden in het Krijt Nederland in zee lag en er veel schelpen zijn aangespoeld in de bodem. Die schelpen zijn gemaakt van kalk, en daardoor zit er nu veel kalk in de grond.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag is de kalk die vast komt te zitten op alle plekken waar water komt. De bedrijven die het water uit de bodem halen en verkopen lukt het niet om de kalk uit het water te halen. Veel van die kalk komt dus op de kraan en in het koffiezetapparaat terecht, en ook in andere machines in huis. Dus gaat ook de wasmachine eerder kapot, mijn vader zegt dat dat bij ons ook is gebeurt door kalkaanslag.

Kalkaanslag kost geld

Een wasmachine moet water verwarmen en als er kalk in de wasmachine of waterkoker zit moet je meer stroom gebruiken om dat te doen. Daardoor moet je ook meer betalen aan de nuon. Mijn moeder wordt soms heel kwaad als ze in de douche staat door de kalkaanslag. Er zit een bruin laagje op de muur van de douche en de kraan ziet er niet mooi uit. Omdat mijn moeder toen een paar keer heel hard heeft gepoetst met een schoonmaakmiddel is het cement tussen de tegels in de muur nu kapot op sommige plekken en de kraan is nog lelijker geworden. En we moesten vorig jaar ineens een nieuwe wasmachine kopen omdat de kalkaanslag de wasmachine had kapot gemaakt. En nu zal ik vertellen over hoe mijn ouders een oplossing hebben gevonden voor de kalkaanslag.

Waterontharders

Waterontharders zorgen ervoor dat er geen kalk meer in het water zit. Ze noemen dat voorkomen is beter dan genezen omdat je nu geen kalkaanslag meer krijgt en daarom het ook niet meer hoeft te verwijderen. Want als er geen kalk meer in het water zit kan er ook geen kalkaanslag meer ontstaan. Waterontharders wisselen ionen in het water om. De harde stukjes in het water zoals calciumionen wordt eruit gehaald en de waterontharders geven daar voor natriumionen voor terug. Natrium is zacht. En dus is het water daarna zacht. Het zachte water is ook echt zacht, dat voel je aan je haar en ook aan je huid en de was. Vroeger gebruikte mijn moeder wasverzachter omdat de was anders zo hard was na het opdrogen aan de waslijn. Nu hoeft dat niet meer want de was is nu zacht na het droger zonder wasverzachter. Vroeger gebruikte ik altijd heel veel shampoo enzo omdat ik van veel schuim hou. Nu krijg ik ook veel schuim met minder shampoo en zeep. Mijn moeder zegt dat we nu dus ook veel minder geld uitgeven aan zeep en waspoeder. Hiernaast zie je een waterontharder. Het is een klein apparaat dat in de meterkast past.

Waterontharders zijn goed voor het milieu

Ik vertelde net al dat de apparaten die water gebruiken last hebben van kalkaanslag. De verwarmingselementen van die apparaten komen onder de kalkaanslag (zie de foto hierboven) te zitten en daardoor wordt het moeilijker om het water te verwarmen. En dus heb je dan meer stroom nodig om het water warm te maken. Waterontharders zorgen ervoor dat er geen kalkaanslag meer komt in de apparatuur, en daardoor heb je ook niet zoveel stroom meer nodig. Daardoor hoeven energiecentrales minder stroom op te wekken, en daardoor is er minder milieuvervuiling door CO2. Ook zijn zeep en middelen om kalk te verwijderen slecht voor het milieu. De middelen om kalk te verwijderen heb je niet meer nodig en je hebt nog maar de helft van de shampoo en zeep en wasmiddel nodig. Daarom heb je ook minder vervuiling. Waterontharders zijn dus goed voor het milieu.

Waterontharders besparen geld

Omdat je minder stroom en zeep gebruikt bespaar je ook op geld. Mijn vader zei dat de winkel van de waterontharders had gezegd dat na 5 jaar de waterontharder zichzelf zou terug verdienen. Mijn moeder gelooft dat niet, maar is wel blij dat ze niet meer zoveel hoeft te poetsen. Ik heb met mijn vader een rekensommetje gemaakt:

De waterontharder kostte 2000 euro.

We hebben de waterontharder nu bijna een jaar, en we hebben bespaard op de volgende dingen:

⁃ 300 euro minder betalen aan de Nuon dan eerst ⁃ 150 euro minder betalen aan schoonmaakmiddelen, zeep, shampoo en wasmiddelen

Dat is 450 euro in een jaar besparingen. 2000/450 = 4,44

Dus na minder dan 4 en een half jaar hebben we meer bespaart dan dat de waterontharder heeft gekost. En papa zegt ook nog dat we gaan besparen op de apparatuur, kranen en tegels omdat die nu minder snel kapot gaan

Ik hoop dat jullie nu weten wat waterontharders zijn en dat ze besparen op het milieu en het geld.