Waterontkalker
Waterontkalker is een apparaat om hard water weer zacht te maken. In mijn spreekbeurt wil ik graag wat meer gaan vertellen over wat een water ontkalker precies is en hoe deze werkt. Maar eerst ga ik vertellen waarom een waterontkalker nuttig is.
Hoge waterhardheid
Water dat thuis uit de kraan komt kan hard of zacht zijn. Wanneer het water hard is zeggen we dat het een hoge waterhardheid heeft. Er zit dan veel kalk in het water. Dat komt omdat het water door het waterleidingbedrijf vanuit kalklagen in de bodem omhoog is gepompt. Normaal gesproken kun je niet zien hoeveel kalk er in het water zit. Dit zie je pas als het water opdroogt, vooral wanneer het water verwarmd is. Er blijft dan een wit laagje achter op bijvoorbeeld de douchewand of op de waterkranen. Dit noemen we kalkaanslag of kalkafzetting. Andere woorden hiervoor zijn ook wel ketelsteen of kalksteen. Kalkaanslag is moeilijk weg te poetsen en dus vervelend. Ook is het slecht voor apparatuur zoals de vaatwasser, de verwarmingsketel voor de centrale verwarming of de wasmachine. Kalkafzetting kan er zelfs voor zorgen dat de waterleiding verstopt raakt.
Water ontkalker: wat is dat?
Water ontkalker is een ander woord voor waterontharder. Een waterontharder is een apparaat die het water onthard. Hierdoor wordt het water dus zacht. Hiernaast zie je een plaatje van een water ontkalker. De waterontkalker wordt vlak naast de watermeter geplaatst, de meter die telt hoeveel water je gebruikt. Hierdoor is al het water dat je in huis gebruikt zacht en zal het geen kalkaanslag veroorzaken.
Zacht water voelt ook echt zachter aan. Shampoo, zeep en andere wasmiddelen lossen beter op in zacht water, waardoor je minder hiervan nodig hebt, wat dus goedkoper is.
Werking waterontkalker
Een waterontkalker heeft vaak één of twee cilinders waar kunsthars in zit. Deze kunsthars lijkt wel een beetje op de hars die in bomen zit (zie plaatje). De kunsthars is namelijk ook een beetje kleverig. Het water stroomt eerst door de water ontkalker voordat het door de rest van het huis stroomt. De kalkdeeltjes uit het water, de calcium en magnesium, blijven zegmaar kleven aan de kunsthars. Omdat de harde deeltjes nu uit het water zijn, noemen we het water weer zacht.
Na een poosje kleeft er zoveel kalk aan de kunsthars, dat deze schoongespoeld moet worden. Dat gebeurt met water waarin zout is opgelost. Het zoute water zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes loslaten van de hars. Samen met het water worden deze harde deeltjes weggespoeld, het riool in. Nu is de kunsthars weer schoon en klaar om door te gaan met het ontharden van water.