Webwinkels

Ik houd mijn spreekbeurt over webwinkels

Vroeger, nog voor wij naar school gingen, was er nog geen internet. Dat kunnen wij ons nu helemaal niet voorstellen. Wat zouden we zonder internet moeten. We gebruiken het voor ons huiswerk maar ook om spelletjes te spelen. Onze eigen homepage te maken of onze Hyves bij te houden en te chatten. Iets anders dat heel erg in opkomst is op het internet zijn webwinkels. Vroeger moest je voor alles dat je wilde kopen naar een winkel. In kleine dorpjes had je kleine winkels en in de grote steden hele grote winkelcentra. Ook was er in sommige plaatsen een winkels zoals de Hema of de Bijenkorf waar je in 1 winkel heel veel verschillende dingen kon kopen. Met de komst van het internet is dat allemaal aan het veranderen. Bijna iedere winkel heeft tegenwoordig een website waar je kunt zien wat ze verkopen. Ook beginnen steeds meer winkels met een online winkel. Zo’n winkel op het internet noemen we ook wel een “webshop” of “webwinkel”. Web is afkomstig van World Wide Web wat we dan afkorten naar “web” om aan te geven dat het internet is. Vaak zijn webwinkels speciaal voor een bepaalde doelgroep gemaakt zoals bijvoorbeeld aanstaande moeders  een winkel met positiekleding en babykleding.

Uitzoeken op internet

In de verschillende webwinkels kun je heel gemakkelijk prijzen vergelijken voordat je de spullen koopt. Omdat je op internet koopt heb je altijd een retour garantie waarbij je de spullen binnen een bepaald aantal dagen terug mag sturen. soms kan dat zelfs helemaal gratis. Winkelen vanuit je luie stoel dus! Vroeger had Wehkamp bijvoorbeeld nog een hele dikke catalogus waarin je de spullen moest opzoeken, tegenwoordig gaat dit ook bijna allemaal via de webshop van Wehkamp.

De opkomst van de webwinkels is enorm, er zijn er inmiddels duizenden en  soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarvoor is het handig om dan op een verzamelsite te kijken die de leukste shops alweer bij elkaar heeft gezocht of waar je de prijzen kunt vergelijken. Voorbeelden daarvan zijn kieskeurig.nl waar je prijzen kunt vergelijken.

Betalen op internet

Op internet kun je natuurlijk niet betalen zoals je dat in een winkel doet. Vaak kun je met een creditcard betalen of via een eenmalige machtiging waarbij ze het geld automatisch van je rekening afschrijven. Vooruit betalen kan ook of met Ideal waarbij je het geld via internetbankieren direct betaald. Ook betaling bij aflevering aan de postbode via rembours is vaak wel mogelijk. Doordat er heel veel mogelijkheden zijn om te betalen wordt internet winkelen steeds populairder.

Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?