Werelderfgoed zijn plekken en objecten in Nederland die een bijzondere en unieke waarde hebben. In een speciaal rapport zijn de regels vastgesteld van wanneer een plek of object echt bijzonder en uniek is. Werelderfgoed is een belangrijke benoeming omdat het dan bescherming krijgt van de Nederlandse regering en de organisatie UNESCO. Zo blijven deze bijzondere en unieke plekken beschermd en worden ze bijvoorbeeld niet zomaar afgebroken. In Nederland zijn er zelfs 10 plekken die werelderfgoed zijn en die van grote waarde zijn voor Nederland. Ik ga jullie meer vertellen over deze 10 werelderfgoed plekken in Nederland en waarom ze op de lijst mogen staan.
Van Nellefabriek in Rotterdam
De Van Nellefabriek in Rotterdam werd in 2014 toegelaten op de lijst van werelderfgoed in Nederland. Van Nellefabriek is een terrein met daarop verschillende fabrieksgebouwen naast een oud spoor. De fabrieksgebouwen zijn gemaakt van beton, staal en glas. Het idee was dat iedereen kon zien wat er in de fabriek gebeurde. Van Nellefabriek is een symbool voor de traditie van havens in Nederland, waar al heel lang producten uit het buitenland aankomen en klaargemaakt voor verder verkoop. Van Nellefabriek staat ook op de lijst omdat het een bijzondere en unieke architectuur laat zien van vroeger.
Grachtengordel van Amsterdam
Vanaf 2010 staat de grachtengordel van Amsterdam op de werelderfgoedlijst in Nederland. De Grachtengordel is zo bijzonder omdat het vroeger allemaal is gemaakt door mensen. De Grachtengordel laat daarmee zien hoe mensen water te slim af kunnen zijn en zelfs een hele stad bouwen in een omgeving waar water eerst de baas was. Ook staat de Grachtengordel van Amsterdam op de lijst omdat het heel bijzonder is hoe daar verschillende soorten bouwkunde zijn gebruikt. Bouwkunde voor water, stedenbouw, wegenbouw en noem zo maar op. Veel mensen in de rest van de wereld hebben dat van ons afgekeken en gebruikt bij het bouwen van hun eigen steden.
Waddenzee
De waddenzee is niet alleen leuk om te wadlopen. Sinds 2009 staat de Waddenzee op de lijst van werelderfgoed in Nederland. Dit gebied is het grootste doorlopende systeem van zandbanken en wadden. Door eb en vloed verschijnen en verdwijnen de zandbanken elke dag weer en dat is erg bijzonder. De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst omdat het uniek is omdat het zo groot is en omdat er heel veel beschermde dieren wonen. Het is een heel belangrijk gebied voor de Nederlandse flora en fauna.
Rietveld Schröderhuis in Utrecht
Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht is in 2000 werelderfgoed in Nederland geworden. Dit huis staat bekend als symbool voor moderne architectuur. Het is gebouwd in 1924 door een architect genaamd Gerrit Thomas Rietveld. Het huis staat symbool voor een groep kunstenaars en architecten dat een bepaalde stijl hadden in de jaren twintig. Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht is een voorbeeld geweest voor de architectuur die we nu gebruiken. Het heeft dan ook met de geschiedenis van Nederland te maken en staat daarom in de werelderfgoedlijst.
Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland
Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland is niet alleen een leuke plek voor toeristen. Sinds 1999 is het zelfs werelderfgoed. Nederland bestaat uit heel veel water, vroeger nog meer dan nu. Toen er ruimte nodig was voor meer land werd er water weggehaald. Dat wordt ook wel droogleggen genoemd. Dat is iets dat Nederlanders al honderden jaren doen, het droogleggen van land. Droogmakerij De Beemster staat symbool voor deze cultuur en is een cultuurlandschap uit de zeventiende eeuw. Het landschap is bijzonder omdat het iedereen laat zien dat we het water te slim af zijn en dat we daar technisch gezien slim genoeg voor zijn.
D.f. Woudagemaal bij Lemmer
Het ir. D.f. Woudagemaal bij Lemmer werd zelfs in 1998 al werelderfgoed in Nederland. Het ir. D.f. Woudagemaal in Friesland is in 1920 gebouwd voor waterbouwkundige functies. Het is zo bijzonder omdat het de krachtigste stoominstallatie is die ooit gebouwd is. Het Woudagemaal staat op de werelderfgoedlijst omdat het op een bijzondere manier laat zien hoe stoom gebruikt kan worden om energie op te wekken. Het laat zien hoe wij natuurkrachten in bedwang kunnen houden. De grootte is uniek in de wereld.
De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao
De binnenstad van Willemstad heeft erg oude en mooie gebouwen. De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao werd in 1997 op de werelderfgoedlijst gezet in Nederland. De binnenstad van Willemstad is zo bijzonder omdat het gebouwd is tijdens de koloniale tijd. De verschillende delen zijn gebouwd in verschillende tijden en laten zien hoe de architectuur tijdens de koloniale tijd veranderde. Nederlandse en Europese invloeden zijn terug te zien in de manier waarop de gebouwen gemaakt zijn en hoe ze eruit zien. Daarom is de binnenstad uniek.
Molens van Kinderdijk-Elshout
De Molens van Kinderdijk-Elshout zijn heel erg populair bij toeristen en mooi om te zien. Sinds 1997 staan ze op de lijst van werelderfgoed. Ze waren toen de derde pas op de lijst in Nederland. Als je wel eens bij de molens van Kinderdijk-Elshout bent geweest dan weet je hoe mooi het landschap eruit ziet. Heel erg Nederlands met molens, water en groene weiden. De molens staan symbool voor de historische manier waarop Nederland met water, droogleggen en landbouw omgaat. Daarom staat deze topper ook op de werelderfgoedlijst.
Stelling van Amsterdam
Amsterdam staat niet alleen met de grachtengordel op de lijst. Ook de Stelling van Amsterdam is bijzonder en uniek en staat daarom sinds 1996 al op de lijst van werelderfgoed. De Stelling van Amsterdam is een grote ring van forten rondom Amsterdam. Ze zijn gebouwd tussen 1883 en 1920 en moesten een verdedigingslinie vormen tegen vijanden. Daarom staat het in de werelderfgoedlijst. De Stelling van Amsterdam is maar liefst 135 kilometer lang met 45 forten. Veel hiervan kan je nog bezoeken, ze zijn omgebouwd tot musea of zelfs resorts.
Schokland en omgeving in de Noordoostpolder
Schokland en omgeving in de Noordoostpolder staat al het langste op de lijst van werelderfgoed. Al sinds 1995, dat is maar liefst 25 jaar al. Ook het Schokland en omgeving in de Noordoostpolder heeft te maken met de duizend jaar durende strijd van de Nederlandse bevolking tegen het water. Ook nu wordt het gebied gebruikt om het waterpeil onder controle te houden. Het gebied is historisch erg bijzonder en verdient daarom een plek op de werelderfgoedlijst in Nederland.
Informatie gevonden bij:
https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/werelderfgoed/werelderfgoedlijst-nederland