Wintersporten

wintersporten

Er zijn verschillende soorten vakanties. Sommige mensen houden meer van een reis naar warme bestemmingen of zomervakanties. Maar er zijn ook veel personen die graag de sneeuw opzoeken. Zij gaan het liefst op wintersport. Dat is dus eigenlijk sporten in de sneeuw of op het ijs, zoals skiën. De meest bekende wintersportlanden zijn Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië. Maar alle landen waar sneeuw ligt zijn eigenlijk geschikt. Welke wintersporten zijn er allemaal en waar moet je rekening mee houden tijdens een wintersportvakantie? Dat vertel ik jullie nu!

Korte geschiedenis van wintersport

Wintersport is meer dan 7000 jaar oud. In Noorwegen en Zweden leefden de eerste mensen die de sneeuwbergen over gingen met latten onder hun voeten. Dat deden ze niet als sport. Ze moesten namelijk de bergen in om te gaan jagen op dieren. Ze hadden anders geen eten. De mensen die hier woonden werden Nomaden genoemd. Ze konden niet lopend over de sneeuw, omdat ze er doorheen zakten. Daarom bedachten ze ski’s. Deze maakten ze van botten van dieren en bonden deze aan hun schoen. Jaren later maakten ze de ski’s van hout. Vanaf de 19e eeuw werd skiën pas een vorm van sport. En nog later werden andere wintersporten bedacht, zoals het snowboarden.

Verschillende wintersporten

Sinds de ski’s zijn uitgevonden, zijn er veel meer wintersporten bijgekomen. Maar nog steeds is de meest bekende en populaire wintersport skiën. Je verplaatst je hierbij over de sneeuw met planken aan je voeten en houd evenwicht met twee ski stokken die je in je handen houd. Langlaufen is ook een vorm van skiën, maar dan op speciale paden die meestal vlak zijn.

Ook snowboarden is populair tegenwoordig. Je staat hierbij op één grote plank met beide voeten en beweegt zigzaggend over de sneeuw. Daarnaast is schaatsen een belangrijke wintersport. En ook IJsklimmen en bobsleeën wordt steeds meer gedaan. Een bobslee is een bestuurbare slee die hard over een ijs “glijbaan” racet.

Wanneer je geen zin hebt om te sporten, kan het ook leuk zijn om gewoon mooie wandelingen door de sneeuw te maken, een sneeuwballengevecht te houden of een tocht te maken in een paardenslee door de bossen.

De Olympische Winterspelen

Er worden ook veel wedstrijden gehouden met al deze bovenstaande sporten, in de sneeuw of op het ijs. Zo zijn er bijvoorbeeld de Olympische Winterspelen. Hier doen wintersporters aan mee van over de hele wereld, met verschillende sporten. De winnaar krijgt een gouden medaille. Het is een van de belangrijkste wedstrijden van de wereld.

Er worden ook veel wedstrijden gehouden in de sneeuw of op het ijs. Zo zijn er bijvoorbeeld de Olympische Winterspelen. Hier doen wintersporters aan mee van over de hele wereld, met verschillende sporten. De winnaar krijgt een gouden medaille.

Waar moet je aan denken tijdens een wintersportvakantie?

Als je op wintersport gaat is het belangrijk om een aantal dingen te regelen voor je vertrekt. Hier komen ze:

Wanneer wil je gaan

Meestal duurt het wintersportseizoen van november tot en met mei. Je kunt dus veel maanden van het jaar wintersporten. De meeste mensen gaan tijdens de kerst of de voorjaarsvakantie. Wanneer je buiten de vakanties gaat, is het wel een stuk goedkoper. Maar tijdens bepaalde maanden heb je meer kans op sneeuw, bijvoorbeeld in januari en februari. En zonder sneeuw is er natuurlijk ook geen wintersport…

Naar welk land ga je

Daarna bepaal je naar welk land je op wintersportvakantie wilt gaan. Vaak wordt Oostenrijk gezien als hét wintersportland van Europa. Er liggen hier veel verschillende soorten pistes, wintersportdorpen en in de hooggelegen gebieden ligt bijna altijd sneeuw. Ook houden mensen veel van de après-ski in Oostenrijk. Dat betekent “na het skiën”. Er wordt dan gedanst op muziek, gegeten en gedronken na een dag in de sneeuw.

Boek je accommodatie

Ook moet je ruim van tevoren je accommodatie boeken. Dat kan bijvoorbeeld een hotel zijn, een chalet, een appartement of een vakantiehuis. Als je met een grotere groep bent is een vakantiehuis de beste optie. Deze zijn meestal lekker ruim en hebben alles wat je nodig hebt. Vaak gaan wintersporters naar speciale wintersportdorpen. Dat zijn dorpen die veel soorten accommodaties aanbieden, waar je kunt eten en drinken en die dicht bij de pistes liggen. Deze dorpen zijn populair en worden druk bezocht. Het is dus handig om de accommodatie die jij het liefste wil, zo snel mogelijk te boeken.

Koop goede wintersportkleding

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, moet je ervoor zorgen dat je goede kleding hebt. Wintersport is namelijk anders dan de winter in Nederland. Het kan erg koud worden, flink sneeuwen en sneeuwstormen. Belangrijk is, dat je kledingstukken geen wind en water door laten. Ook is thermo ondergoed een aanrader. Deze trek je aan onder je kleding en zorgt ervoor dat je lichaam lekker warm blijft. Ook een goede bril, een muts, een sjaal en goede handschoenen en sokken zijn kledingstukken die je moet hebben.

Neem ski les

In Nederland heb je veel Snowcentra, waar je alvast kunt oefenen met skiën of snowboarden. Dit zijn plekken waar pistes zijn nagemaakt van nep sneeuw, maar het lijkt net echt. Het is handig om hier alvast een aantal lessen te nemen voordat je op wintersport gaat. Vooral als je het nog bijna nooit hebt gedaan. Dan kun je wanneer je echt op wintersport bent, meteen laten zien wat je kunt. Wil je pas les nemen op vakantie zelf, dan kun je dit van tevoren regelen. Ook zijn er in de wintersportdorpen vaak toeristen bureaus waar je skiles of snowboardles kunt boeken. Je zit dan vaak in een groepje met andere mensen van je eigen niveau.

Sluit een reisverzekering af

Een reisverzekering is heel belangrijk wanneer je op vakantie gaat. Dat wil zeggen dat als er iets gebeurd op wintersport, zoals een ongeluk, diefstal of schade, je hiervoor verzekerd bent. Je hoeft er dan niet zelf voor te betalen en er wordt bijvoorbeeld geregeld dat je naar een goed ziekenhuis wordt gebracht als dat nodig is. Ook kun je met een reisverzekering je geld terug krijgen voor je accommodatie, wanneer je vakantie niet meer door kan gaan. Echt noodzakelijk dus.

Een wintersportvakantie is dus best veel geregel. Maar het is ook een van de leukste vakanties die er zijn. Ben jij al ooit op wintersport geweest? Zo niet, dan moet eens de eerste keer zijn. Neem dus alvast een paar lessen in Nederland en wordt een ster op de lange latten!