Spreekbeurt over zaagmachines

Spreekbeurt over zaagmachines

Van sommige gereedschappen weten de experts precies wie dat heeft uitgevonden. Dat zijn de meer recente ontwikkelingen. Als een stuk gereedschap eerder werd gebruikt, is dat veel moeilijker. De hamer is naar alle waarschijnlijkheid het eerste gereedschap dat de mens leerde kennen. De eerste hamer was een steen die geschikt was om flinke tikken mee uit te delen. Historici denken dat de eerste hamer al 2,4 miljoen jaar geleden werd gebruikt. Maar pas 30.000 jaar geleden werd de slagkracht verbeterd door de steen in een leren lus te binden.

Sindsdien is er veel veranderd om de hamer het uiterlijk te geven dat we nu allemaal kennen. In ieder huis is momenteel wel een hamer te vinden al is deze niet meer zo belangrijk als voor de kolonisten in Amerika. Deze gaven hun hamer soms een troetelnaam en graveerden de datum erin van het moment dat ze deze in het bezit kregen.

Lu Ban of een onbekende Europeaan?

De Chinezen beweren dat de uitvinder van de zaag ene Lu Ban is die ongeveer 500 jaar voor Christus leefde. Dat is echter niet logisch, omdat bij opgravingen in Egypte ook koperen zagen zijn gevonden die 2.500 jaar ouder waren. Maar net als met de hamer is het waarschijnlijk dat er al in de prehistorie gebruik werd gemaakt van dierenkaken om te zagen. Het is daarbij ook niet vreemd dat er nog steeds wordt gesproken over de tanden van de zaag.

De moderne zagen

Net als de hamer heeft de zaag een grote ontwikkeling meegemaakt. De meest moderne zaag is wellicht de afkortzaag. Waarschijnlijk heb je wel eens een zaagtafel gezien met daarin een cirkelzaag. Hiermee kunnen eenvoudig planken worden gezaagd of andere grote stukken hout, metaal, steen of plastic. Dat is mogelijk omdat er een geleider op de tafel zit. Hierlangs kan je het te zagen object duwen en dan krijg je een mooi strak resultaat. Maar alleen maar planken zagen is uiteraard niet genoeg. Een afkortzaag hangt boven de tafel en die kan je met een handvat op het werkstuk duwen. Daarmee kan je dan allerlei vormen in het hout of ander materiaal maken. Een afkortzaag is het precisie-instrument voor de vakman en de doe-het-zelver. Ook een invalzaag is heel modern. Met deze zaag kun je zelfs vanuit het midden van een stuk hout beginnen met zagen!

De moderne veiligheidsvoorzieningen

Misschien vind je het wel griezelig om te zien dat op zo’n zaagtafel de vingers vaak dicht bij die snel draaiende zaag komen. Het was vroeger een gemeen grapje om te zeggen dat sommige professionele zagers geen ‘10 bier’ meer konden bestellen omdat ze daarvoor niet genoeg vingers meer hadden. Maar in 1999 is er in Amerika een uitvinding gedaan die zaagtafels veel veiliger kan maken. Er zit dan een sensor bij het zaagblad. Als de zaag draait en een hand komt te dichtbij het blad, wordt de zaag onmiddellijk uitgeschakeld en verdwijnt deze in de tafel. Hierdoor zijn al vele vingers gespaard gebleven. De ontwikkeling van de zaagtafels gaat ook gewoon door en wellicht zijn het binnenkort robots die achter de tafels staan net zoals in andere bedrijven.