Ik hou mijn spreekbeurt over zeehonden.
Waarom hou ik mijn spreekbeurt over zeehonden ?
Ik was op Texel op vakantie en daar gingen we naar het Ecomare. Ecomare was in 1952 de eerste zeehondenopvang in Europa. Er zijn hier ongeveer 20 zeehonden. Het zijn zieke en oude dieren. Elk jaar worden er een paar zeehondjes geboren. Ze worden naar een paar maanden weer uitgezet in de Waddenzee. Dit vond ik erg leuk om te zien!!!
Verschillende soorten zeehonden
In totaal leven er ongeveer 30 soorten zeehonden op de wereld. In de waddenzee leven er maar twee soorten. De grijze zeehond en de gewone zeehond. In Europa kennen we nog de Ringelrob en de Zadelrob en de Klapmuts.
Uiterlijk
De grijze zeehond is groter dan de andere zeehonden, en zijn kop heeft een lange hondachtige snuit. De gewone zeehond heeft een ronde en kleinere kop. Bij grijze zeehonden is het verschil tussen vrouwtjes en mannetjes te zien aan de grote en de kleur. Een vrouwtje weegt 160 kilo, is lichtbruin met donkere stippen. Een mannetje weegt 250 kilo en is donkerbruin met lichte stippen. Bij gewone zeehonden kun je het niet zien aan het uiterlijk.
Snorharen
Zeehonden hebben zeer gevoelige snorharen. Ze kunnen daarmee onder water zelfs vissen mee opsporen. Ze voelen de stroming en de richting waarin de vissen zwemmen en kunnen op die manier hun voedsel vangen.
Oren
De oren van een zeehond zijn afsluitbaar, waardoor er geen water inkomt tijdens het zwemmen. Je kunt ze herkennen aan de zijkant daar zitten kleine gaatjes.
Vacht
De zeehond verhaart in de zomer. Als de zeehond verhaart dan is het heel belangrijk dat hij lekker kan zonnen. De uv.straling zorgt ervoor dat de zeehond vitamine D. kan aanmaken voor zijn huid en dat is onmisbaar voor een nieuwe vacht. De vacht van een zeehond bestaat uit twee soorten haar: lange donkere haren en korte grijze haren. Door de vette haren en hun vetlaag wordt de huid niet nat en geeft bescherming tegen de kou.
Leeftijd
De leeftijd van een zeehond is te zien aan het gebit. Ieder jaar krijgen de tanden een nieuw glazuur laagje. Als je een doorsnede van de tand maakt, kan je aan de hand van lagen de leeftijd bepalen(net als bij een boom).
Voortbeweging
In het water gebruiken zeehonden hun achtervinnen om mee te zwemmen. Het zwemmen op de rug is vaak handig om zo de gehele omgeving in de gaten te kunnen houden. Op land zijn zeehonden slechter aangepast om voort te bewegen. Ze maken geen gebruik van hun vinnen om te lopen, maar hobbelen op hun buik voort. Als ze snel naar het water willen vluchten maken ze ook wel een rolbeweging.
Voortplanting
Vanaf eind juni tot half juli worden met laagwater de jongen geboren op de drooggevallen zandbanken. Dit gebeurd 2x per 24 uur. De zeehonden baby’s van de gewone zeehond hebben een mooi wit bontvachtje. Toch zie je dat maar zelden. Zeehonden verliezen dat lange witte haar vlak voordat ze geboren worden, nog in de moeder! Zeehonden hebben bij de geboorte alleen nog maar kort en stug haar. Natuurlijk heeft dat een reden: de zandbanken in de Waddenzee zijn maar een paar uur droog en dan wordt het weer vloed. Enkele uren na de geboorte moet een babyzeehond al zwemmen! Met lang haar gaat het niet makkelijk. Bovendien zou hij na het zwemmen niet snel genoeg opdrogen, en grote kans om ziek te worden. Babyzeehonden kunnen niet meteen voor zichzelf zorgen. Daarom is het contact tussen moeder en kind erg belangrijk. Direct na de geboorte drukt de moeder haar neus tegen haar jong, om de geur in zich op te nemen. De jonge zeehonden drinken zo’n 4/5 weken bij hun moeder. Zeehondenmelk is zo vet dat het wel slagroom lijkt. Je kunt je dan ook wel voorstellend dat babyzeehondjes heel goed groeien. Binnen één maand gaat het gewicht van acht kilo naar 25 kilo! Ondertussen leren zeehonden spelend de garnaaltjes uit de Waddenzee te vangen. Later proberen zeehondjes ook kleine visjes te vangen en zo leert een babyzeehond langzamerhand voor zijn eigen maaltijd te zorgen. Dat is maar goed ook want door al dat gesabbel is moeder zeehond wel heel erg mager geworden. De paartijd van zeehonden is in Augustus. Dat is vlak na de zoogtijd. In de zeehondenopvang merken de verzorgers altijd aan het grommen en borrelende geluiden die de mannetjes zeehonden onder water maken dat het paartijd is. De vrouwtjeszeehonden zijn op hun 4e jaar volwassen de mannetjeszeehonden pas op hun 6e jaar. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze dan al naar de vrouwtjes toe mogen. Tussen oude en jonge mannetjes zijn af en toe flinke knok partijen. In totaal duurt de draagtijd 10 maanden. Dan worden de baby’s geboren, en begint alles weer van voor af aan.
Vervuiling in de zee
Op veel manieren krijgen zeehonden met olie te maken. Een boot kan bijvoorbeeld lek raken en dan gaan lekken. De waddenkust is er vaak mee vervuild. Sommige zeehonden sterven niet door olie, maar door chemische middelen. Men vindt ook steeds meer jonge zeehonden met verwondingen op hun buik. Als de mensen zo de zeehonden vinden, kunnen ze naar Ecomare gebracht worden.
Dit is een opvangcentrum. Hier staan dan de dierenverzorgers klaar om de zeehond te onder- zoeken wat er met hem of haar aan de hand is. Ze worden goed verzorgd en krijgen fijn gemalen voedsel met water en vitaminen. Het voedsel wordt door middel van een slangetje naar binnen gewerkt. Na verloop van tijd moeten ze zelf weer leren vis eten. Als ze weer beter en groot genoeg zijn worden ze weer teruggebracht naar de Waddenzee. Af en toe spoelt er ook wel eens een oude zieke zeehond aan. Hoe ziek ze ook zijn ze hebben hele scherpe tanden. Het is dus niet zonder gevaar om een zeehond zomaar te pakken of te aaien. Alle zeehonden die vrijgelaten worden krijgen een merkje in hun oren. Zodat ze later te herkennen zijn.
Zo, dit was wat ik te vertellen had over zeehonden en ik hoop dat jullie het leuk vonden.
Vragen!
- Hoeveel soorten leven er in de Waddenzee?
- Zeehonden hebben géén poten, hoe heten ze dan?
- Wat is een zandbank?
- Wat is Ecomare?
- Hoe lang is de draagtijd?
- Hoe bewegen ze zich voort?
- Wat kunnen zeehonden met hun snorharen?