Spreekbeurt over Zinloos Geweld

Zinloos Geweld

Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over zinloos geweld. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik tegen zinloos geweld ben en ik wou ook weten waarom mensen het doen en wat je zelf moet doen als je getuige bent.

De hoofdstukken zijn:

H1 Wat is zinloos geweld?

H2 Wat moet je doen als je getuige bent?

H3 Pesten

H4 De LSTZG

H5 Kids tegen geweld

H6 campagnes en acties

H7 Ik

bronvermelding

H1

Zinloos geweld betekent geweld dat niet nodig is. Het is het tegenovergestelde van zinvol geweld. Je kan je afvragen of er wel zinvol geweld bestaat. Daar denkt iedereen anders over. Ik vind dat geweld alleen zinvol is als je jezelf of iemand anders uit een levensbedreigende situatie moet redden. Wat vinden jullie zinvol geweld? Er zijn verschillende vormen van geweld:

Verbaal geweld. Dat is bijvoorbeeld schelden

Lichamelijk geweld. Dat is bijvoorbeeld slaan of schoppen

Psychisch geweld. Dat is bijvoorbeeld pesten

Seksueel geweld. Dat is bijvoorbeeld aanranding. Aanranding is als iemand jouw geslachtsdelen aanraakt als jij dat niet wilt.

De gevolgen van zinloos geweld kunnen heel erg zijn. Je kan in het ziekenhuis belanden en er zelfs dood aan gaan. De gevolgen van psychisch geweld kunnen ook heel erg zijn. Je kan er nog je hele leven last van hebben. Mensen plegen zinloos geweld om:

Om stoer te doen voor hun vrienden

Door drugsgebruik of alcoholgebruik

Door discriminatie

Doordat ze geen goede opvoeding hebben gehad

Doordat ze zich onveilig voelen of

Doordat ze verkeerde computerspelletjes hebben gespeeld of verkeerde films hebben gezien

H2

Het kan voorkomen dat je zelf een keer getuige bent van zinloos geweld. Deze dingen zijn dan belangrijk om te doen:

-Direct alarm slaan zonder dat je je zelf in gevaar brengt

-Bel met je mobiele telefoon, vanuit een telefooncel of bij iemand in de buurt naar 112

-Kijk of je alleen of samen met iemand het geweld kan stoppen

-Maak met zoveel mogelijk mensen heel veel herrie (roep bijvoorbeeld brand, brand)

-Als de dader weg is kan jij het slachtoffer helpen met EHBO. Als je geen EHBO-diploma hebt, leg dan bijvoorbeeld je jas over het slachtoffer heen

-Spreek het slachtoffer moed in of stel hem of haar gerust

-Vertel alles aan de politie, geef een beschrijving van de dader en stel je beschikbaar als getuige

Het kan ook zijn dat je op school getuige bent. Dan moet je zo snel mogelijk een leraar waarschuwen. Het is ook zo dat 8% van de kinderen een wapen mee naar school neemt. Dat is denk ik op de middelbare school Let dus goed op op school!!

H3

Plagen en pesten worden vaak door elkaar gehaald. Plagen is tussen twee personen die elkaar aankunnen. Ze kunnen zichzelf dus allebei verdedigen. Plagen duurt meestal kort en is meestal voor de lol. Bij pesten is er altijd een die slapper is. Die kan zichzelf dus niet verdedigen. Pesten komt steeds weer terug en is kwetsend bedoeld. Sommige kinderen die gepest worden willen dat aan niemand vertellen. Niemand kan ze dan helpen en het pesten blijft doorgaan. Daarom is het belangrijk dat je er met iemand over praat. Iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld: je vriendin, je opa of oma, je moeder, je vader of je juf of meester. Hier zijn een paar tips voor als je gepest wordt:

Probeer degene die jou pest het zo moeilijk mogelijk maken door voor jezelf op te komen of door bij iemand anders te blijven.

Vaak weet je tijdens het pesten even niet meer wat je moet zeggen, maar na het pesten weet je het opeens. Schrijf dat dan op en hou dat briefje bij je zodat je opgegeven moment een hele lijst hebt met dingen die je kan zeggen.

Vertel het altijd aan je juf of meester. Hij of zij kan je dan helpen.

Je kan het ook aan je ouders vertellen. Misschien hebben zij wel tips, en als je je verhaal aan iemand hebt verteld lucht dat heel erg op!

Of schrijf het op in je dagboek.

Er is ook een reclamespotje tegen pesten. Die laat ik jullie nu zien.

H4

De LSTZG betekent Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld. Hij is in 1997 opgericht nadat Meindert Tjoelker was doodgegaan aan zinloos geweld. Er werd toen 1 minuut stilte gehouden. De oprichter van de LSTZG vond dat 1 minuut stilte niet genoeg was, dus toen heeft hij de stichting opgericht. Het symbool van de LSTZG is een lieveheersbeestje. De LSTZG wil vooral dat iedereen begrijpt dat je respectvol met elkaar om moet gaan. De LSTZG werkt vooral met kinderen en jongeren. Ook wil de stichting slachtoffers en getuige zo goed mogelijk helpen. Heel veel mensen denken dat de LSTZG heel groot is en dat er heel veel mensen werken. Dat is niet helemaal waar. In Noordwijk is een kantoor. Daar werken 12 mensen. Die mensen worden geholpen door steunpunten en vrijwilligers in het hele land. Steunpunten helpen met vrijwilligers in hun buurt, zoeken vrijwilligers voor achter kraampjes en sommige steunpunten verkopen spulletjes met het lieveheersbeestje. De LSTZG verdient geld met het verkopen van spulletjes met het lieveheersbeestje erop. Je kan ook donateur worden van de stichting. Hoe je donateur wordt staat in deze folder. Die kan je aanvragen op www.zinloosgeweld.nl Je kan ook gewoon geld overmaken.

H5

Kids tegen geweld is de kinderclub van de LSTZG. Kinderen van 7 tot en met 13 jaar kunnen zich aanmelden als KidsTeam of als Kids Clublid. KidsTeams bestaan uit 5 kinderen. Dit is een voorbeeld van een KidsTeam in Heesch. Als jullie je aanmelden als KidsTeam krijgen jullie een handboek, een liniaal/boekenlegger, deze stickers, deze poster en folders. Jullie krijgen ook een eigen clubcard. Hiermee kan jij laten zien dat jij tegen geweld bent en krijg jij korting op leuke evenementen en acties. Als jullie met jullie KidsTeam een actie hebben gedaan en jullie sturen er een verslag van, krijgt iedereen van jullie team een kids tegen geweld pet of een T-shirt. Als het je niet lukt om een KidsTeam bij elkaar te krijgen, kan je je ook aanmelden als Kids Clublid . Je krijgt hetzelfde als een KidsTeam, en je kan je actie ook opsturen.

H6

Om meer donateurs en donaties te krijgen organiseert de LSTZG acties. Kids tegen geweld heeft ook reclamespotjes. Bijvoorbeeld het reclamespotje tegen pesten dat ik jullie net heb laten zien. Misschien kennen jullie het al, want het is nu op televisie. Een aantal acties van de LSTZG en Kids tegen geweld zijn:

Stop geweld op school Het doel van deze actie is om jongeren te stimuleren om zelf oplossingen te bedenken.

Wapen jezelf met woorden Deze actie is opgestart zodat mensen er op gewezen worden dat ze woorden moeten gebruiken in plaats van geweld.

Snoep verstandig, voorkom geweld Deze actie heet zo omdat het is bewezen dat mensen met een slechte voeding meer geweld gebruiken.

FEESTEN, ZWIEREN, ZWAAIEN op de kermis Met deze actie willen ze bereiken dat iedereen rustig naar de kermis kan.

Laat je horen, al helemaal bij voetbal Het doel van deze actie is dat de spreekkoren bij voetbal ophouden.

Ik laat jullie nu een aantal reclamespotjes zien.

H7

Ik heb veel geleerd van deze spreekbeurt , zoals wat je moet doen als je getuige bent. Ik hoop niet dat ik het zelf een keer meemaak, want dat lijkt me best wel eng. Als ik toch een keer getuige ben, weet ik in ieder geval wat ik moet doen. Ik vond het een heel interessant onderwerp, omdat ik eigenlijk nooit heel erg heb stilgestaan bij zinloos geweld. Ik zou zelf wel een KidsTeam willen oprichten, maar ik heb er denk ik te weinig tijd voor.

Ik heb een informatieboekje uitgeprint. Ik heb ook nog een mail naar kids tegen geweld gestuurd. Daarvan kreeg ik een spreekbeurtpakket met daarin……. Ik heb ook nog informatie van www.zinloosgeweld.nl www.kidstegengeweld.nl zinloosgeweld.pagina.nl en deze sites.