Spreekbeurt over Zonder Genade van Renate Dorrestein

Deze spreekbeurt werd gehouden door Myrte Cransberg

Zonder genade

Renate Dorrestein

Uitgeverij: Contact uit Amsterdam

2e druk, 2001

Het is een psychologische roman.

Auteur:

Renate Dorrestein, 25-01-1954 Amsterdam in katholiek gezin geboren

1972_ gymnasiumdiploma, verhuisde naar Haarlem

1972-1977_journaliste bij Panorama, veel verre reizen, free-lance basis bij het Parool+Viva

1982_redactrice van Opzij

1983_1e bekende roman, De Buitenstaanders

1987_besloot full-time schrijfster te worden

Haar romans zijn te herkennen aan thema’s als:

-feminisme (gelijke rechten voor mannen en vrouwen), zet zich daar ook voor in

-vrouwen pas voor vol aan worden gezien als ze getrouwd zijn en kinderen hebben

-na de dood van zusje is ook de dood een belangrijk thema (Het perpetuum van de liefde)

-nadat ze ME (chronische vermoeidheid, niet tanden kunnen poetsen, tafel dekken, altijd moe, alleen maar op de bank liggen) kreeg is ziekte ook een belangrijk thema

mannen spelen bijrollen, behalve in dit boek

Inhoud:

Jem (zoon van Franka, stiefzoon van Phinus) is doodgeschoten in een discotheek. P. en F. verwerken dat beide op een andere manier. P. zoekt de dader om te berechten, F. probeert te accepteren.

Hierdoor groeien ze steeds verder uit elkaar. Ze proberen hun relatie weer beter te maken door met z’n tweeën naar een verlaten dorpje te gaan in Groningen maar hierdoor wordt alles alleen nog maar slechter.

Hoofdpersonen:

-Phinus is hoofdpersoon. Werd als wees opgevoed door zijn tantes Irmgard en Leonoor, houdt van koken, wordt spelontwerper, wordt 2e man van Franka, na de dood van Jem wordt hij opgevreten door schuldgevoelens, wil de dader vinden, en daarna alles vergeten, dit lukt niet, en na zijn bekentenis van de ruzie in café, toen alle machteloosheid eruit geslagen had, kan zijn rouwproces beginnen.

-Franka is vrouw van Phinus, moeder van Jem, na de dood van haar ex is ze in diepe rouw gedompeld, maar leeft weer op als ze Phinus 2 jaar later ontmoet en met hem trouwt, vrouw met sterk karakter, helpt moeilijk opvoedbare en ontspoorde jongeren, wil de gedachte aan Jem levendig houden, zoekt steun bij Phinus die ze niet krijgt, slaapt nauwelijks meer, het zwijgen van Phinus wordt haar teveel, hoe de relatie verder zal gaan weet je niet.

-Jem wordt oppervlakkig beschreven, want ondanks dat het over hem gaat heeft hij een bijrol, had een gelukkige jeugd, had een voorliefde voor dieren en natuur, wordt vegetariër, ongeveer 2 meter lang, tenger, onafscheidelijk van zijn honkbalpetje, kwam voor zijn mening uit.

-Irmgard en Leonoor zijn de tantes van Phinus die hem hebben opgevoed, ze zijn lesbisch wat je onder meer opmaakt uit de zin= als ze een dag ruzie hadden gehad hoorde ik ’s avonds het bed kraken, Phinus lijkt het niet door te hebben en ziet hen gewoon als zijn 2 tantes, Phinus herrinnert hen als wijze dames die overal een antwoord op hebben.

Titelverklaring:

Zonder genade slaat ten eerste op diegene die Jem zonder genade enkele malen door zijn hoofd heeft geschoten, maar vooral op het lot dat zonder genade is en dat keer op keer doet wat het wil. Het is niet tegen te houden.

Eigen mening: