Spreekbeurt over Zwitserland

Zwitserland

Spreekbeurt Zwitserland, de natuur en de steden.
Spreekbeurt ZWITSERLAND, het mooie Alpenland

Inhoud

 • Inleiding
 • Situering
 • Vlag
 • Oppervlakte en inwoners
 • Hoofdstad
 • Taal
 • Godsdienst
 • Munteenheid
 • Regering
 • Klimaat
 • Toerisme
 • Bezienswaardigheden
 • Planten en dieren
 • Sporten
 • Voeding
 • Eindwoord met prijsvraag

1.Inleiding

Hallo, vandaag ga ik iets meer vertellen over Zwitserland. Ik heb dit land gekozen omdat ik er al een paar keer op vakantie ben geweest en ik heel graag in de bergen wandel.

2.Situering

Zwitserland ligt in het midden van Europa met als buren Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein.

3.Vlag van Zwitserland

Hoe de vlag eruit ziet, kunnen jullie zien op de afbeelding en op mijn pet.
I

4. Oppervlakte en inwoners

Zwitserland is 41000 km² groot, dat is 35% groter als België en telt 7,7 miljoen inwoners.

5. Hoofdstad

De hoofdstad van Zwitserland is Bern sinds 1848.

6. Taal

In Zwitserland worden er 4 talen gesproken nl. Duits, Frans, Italiaans Zwitsers en Reto-Romaans.

7.Godsdienst

44% van de Zwitserse bevolking is rooms katholiek, 5% protestants, 17% orthodox, 18% islamitisch en 2% is niet gelovig. De snelst groeiende religie is de Islam.

8. Munteenheid

Zwitserland is geen lid van de Europese unie. Je kan er dus niet betalen met euro’s, maar wel met Zwitserse Frank.

9. Regering

Zwitserland is een federale republiek. Dit wil zeggen dat Zwitserland geen koning heeft zoals België ( wat een monarchie is), maar wel een bondspresident namenlijk Micheline Calmy-Rey. Elk jaar opnieuw wordt er hiervoor gekozen.
Zwitserland heeft geen provincies zoals bij ons, maar is wel verdeeld in 26 kantons. Elk kanton heeft zijn eigen grondwet, parlement, regering en rechtbanken. Elk kanton heeft ook een ander wapenschild.

10. Klimaat

Zwitserland kent 4 klimaten:

De hoogste gebieden hebben een hooggebergte klimaat.
De middelhoge gebieden hebben een koud landklimaat.
De lagergelegen gebieden hebben een gematigd landklimaat.
Het uiterst puntje dat grenst aan Italië heeft een warm zeeklimaat met milde winters en warme zomers.
Zwitserland is vooral gekend door de bergen en de sneeuw waardoor veel mensen denken dat het een koud land is. Maar als in het voorjaar de sneeuw op veel plekken verdwijnt, schiet de temperatuur de hoogte in.

11. Toerisme

Zwitserland is vooral gekend door wintersporters om te skiën en te snowboarden. Maar ook in de zomer kan je prachtige wandelingen maken, zowel op de bergen als in de bergweides.
In de bergweides kan je soms koeien tegenkomen, die een koebel dragen. Er bevinden zich ook veel kleine meertjes, waarvan het water heel helder is en waar je pootje in kan baden.Je komt er ook regelmatig marmotten tegen.
Koeien, geiten en schapen gaan in het voorjaar naar de weides en in het najaar gaan ze terug naar het dal, waar ze op stal gaan. Dit gaat gepaard met een feest, het dankfeest genaamd. De koeien worden versierd met bloemen. De boeren en boerinnen lopen dan in oude klederdracht rond en trekken met hun koeien door de dorpen.

12. Bezienswaardigheden

-Zwitserland heeft vele meren.
De grootste meren zijn:

 • Het Bodenmeer
 • Het Meer van Genève

De meren worden jaarlijks bezocht door honderdduizende mensen.
Het Vierwoudenstrekenmeer is het drukst bezochte meer van Europa.

-Zwitserland is ook vooral bekend door zijn bergen.
Het wordt ook wel het Alpenland genoemd. De hoogste bergen liggen in het zuiden en oosten van het land.
De hoogste berg is de Dufourspitze en is 4634 meterhoog en ligt op de grens met Italië.
-Naast de mooie natuur, kent Zwitserland ook prachtige steden zoals:

 • >ZURICH : dit is de grootste stad van Zwitserland. Hier bevinden zich de belangrijkste banken en het is ook de handelplaats van goud in de wereld.
 • >LAUSANNE: ligt aan het prachtige meer van Genève. Ligt op 450meter hoogte in een wijnstreek.
 • BERN: is de hoofdstad. Hier is een legende aan verbonden. Bern komt eigenlijk van Bär. Op deze plaats heeft de stichter van de stad een beer gedood. Dit is ook de reden waarom Bern een berenkuil heeft. Beren zijn daarom hier ook heel belangrijk, ze zijn te koop in hout, chocolade en ze staan zelfs in het wapen van de stad.
  Bern heeft ook een naam gegeven aan een Zwitsers hondenras namenlijk de Berner Sennen, een hond die vaak ingezet wordt bij reddingsactie in de bergen.

ST. MORITZ: hier ben ik zelf al geweest. Het is één van de belangrijkste wintersportplaatsen. Hier komen topatleten trainen, vanwege de zuivere en gezonde lucht.

13.Planten en dieren

De Zwitsers berghellingen zijn rijkelijk begroeid met bossen. De boomgrens is afhankelijk van het klimaat en begint tussen 1800 en 2800 meter. De overgang van bossen naar de alpenweiden wordt gevormd door struiken.
Op de alpenweiden groeien tussen het gras sleutelbloemen, orchideeën en het zeldzame edelweiss. Op het wild plukken van bloemen en planten staan in Zwitserland zeer strenge straffen.

Rond de rivieren en beken vind je vele zoogdieren zoals wilde katten, vossen, dassen, boommarters, wilde zwijnen. Je vindt er ook adders en hagedissen. Roofvogels zoals buizerds, havik en boomvalk, zie je vaak boven de bossen zweven op zoek naar hun prooi.
Op de hogere hellingen vind je ook steenbokken.

14.Sporten

De populairste sporten zijn de wintersporten zoals skiën, snowboarden, ijshockey, langlaufen en schansspringen. Ook voetbal en wegwielrennen wordt vaak beoefend in Zwitserland.
Bergbeklimmen is ook één van de belangrijke sporten. Mensen die naar de hoogste top willen noemt men alpinisten. Het is heel gevaarlijk en daarom nemen ze altijd berggidsen mee, die de weg goed kennen. Als je de top wil bereiken, ben je soms de hele week aan het klimmen. Ze lopen over rotsblokken, sneeuw en soms ook over gletsjers. Gletsjers zijn heel gevaarlijk. Het is een dikke laag ijs met daarover sneeuw, maar in die ijslaag kunnen spleten zitten. Spijtig genoeg gebeuren er dan soms ook ongelukken.

15. Voeding

Bekende gerechten zijn rösti en kaas, vooral dan raclettekaas of fonduekaas. Rösti werd oorspronkelijk gegeten als ontbijt. Het bestaat uit geraspte aardappelen die in een ronde koek worden gebakken.
De Zwitserse chocolade is ook erg bekend.

16.Eindwoord

Dit is wat ik jullie wou vertellen over het prachtige Zwitserland. Graag zou ik willen afsluiten met een testje en wie weet misschien kunnen jullie wel iets winnen?
Dank u voor jullie aan dacht!

Wat is de hoofdstad van Zwitserland?
Lausanne
Bern
Zurich
Hoeveel talen spreken ze in Zwitserland?
2
3
4
Hoeveel kantons telt Zwitserland?
26
27
28
Hoe noemt het feest dat doorgaat bij het begin van het najaar, als de koeien terug naar het dal gaan?
Dankfeest
Koeienfeest
Herfstfeest
Wat wordt er ook wel eens gegeten als ontbijt?
Pannenkoeken
Rösti
Kaas
Schiftingsvraag: Hoeveel leerlingen hebben alle vragen juist?