Werkstuk Zwitserland!
Inhoud
Pagina 1: Voorpagina
Pagina 2: Inhoud
Pagina 3: Voorwoord
Pagina 4:
Hoofdstuk 1: Het schone Zwitserland
Pagina 5:
Hoofdstuk 2: De talen
Pagina 6:
Hoofdstuk 3: Bevolking
Pagina 7:
Hoofdstuk 4: Het klimaat
Pagina 8:
Hoofdstuk 5: Vakantieland
Pagina 9:
Hoofdstuk 6: Natuur
Pagina 10:
Hoofdstuk 7: Economie
Pagina 11:
Nawoord
Voorwoord
Mijn werkstuk doe ik over Zwitserland, omdat het mij een mooi land lijkt en ik zou er nog wel wat meer over willen weten. Het landschap lijkt me ook erg mooi. Bergen en sneeuw hebben we hier in Nederland niet. Het lijkt me er wat anders dan Nederland, dus ik ben ook wel benieuwd hoe het daar is.
Ik vind het eigenlijk best wel leuk om een werkstuk te maken, alleen is het wel lastig wat je er allemaal in moet zetten! Ik wil graag wat vertellen over de talen die ze daar spreken, over het klimaat, over de bevolking en over nog veel meer!
Hoofdstuk 1
Het schone Zwitserland
In Zwitserland zijn de mensen erg trots op hun schone land. De mensen zijn ook veel bezig met het milieu. Ze maken van veel dingen ook weer veel nieuwe dingen. Papier, karton, glas, kunststof, blikjes en nog wat dingen worden allemaal verzameld. Dat kunnen de mensen dan allemaal in containers doen en wordt dan gebracht naar een plaats in de gemeente, zoals bij een postkantoor of bij een station. De mensen zijn dus ook erg zuinig.
Op dit plaatje verzamelen ze allemaal oude troep en maken er een soort kunstwerk van!
Voor veel toeristen gaan al deze dingen anders dan thuis. Het is dus wel even wennen, maar ze kunnen zo zien dat Zwitserland een heel schoon land is! Tijdens een wandeling kom je ook bijna geen vuil tegen. Zwitserland is dus veel bezig met het milieu. Niet alleen met het vuil, ook raden ze de mensen op vakantie vaak aan om met de trein of bus te gaan, in plaats van een auto. Een echt milieu vriendelijk, en schoon land!
Hoofdstuk 2
De talen
Zwitserland heeft drie officiële talen. Dat zijn: Frans, Duits en Italiaans. Ook wordt er wel Reto-Romaans gesproken. De taal, Frans die ze in Zwitserland ook wel spreken is wat verschillend dan de taal die ze in Frankrijk spreken. Ook is het Duits in Zwitserland anders dan het Duits in Duitsland. Van het Italiaans is wel het meeste hetzelfde dan van het Italiaans in Italië. Reto-Romaans is een kleinere taal. Het wordt minder gesproken dan het Frans, Duits en Italiaans. Maar het is een Zwitserse taal, die net zo als bij ons in Nederland als een Friese taal. In Zwitserland is Duits de grootste taal.
Het oranje deel op de kaart spreken de mensen Duits. 66% spreekt Duits. Het groene deel is Frans. Daar spreekt 18% Frans. Het lichtpaarse/blauwe deel, daar spreken ze Italiaans, 10%. En dan nog het paarse, daar spreken ze het Reto-Romaans. Dat wordt er 6% gesproken. Het streepjes gedeelte, daar spreken de mensen gemengd. Duits en Reto-Romaans.
Het is dus wel duidelijk dat er het meest Duits wordt gesproken. En het minst wordt Reto-Romaans gesproken!
Hoofdstuk 3
Bevolking
In Zwitserland wonen ongeveer 7,1 miljoen inwoners. 6 miljoen mensen hebben de Zwitserse nationaliteit. 1,1 miljoen, de rest, komt uit het buitenland. Van die 1,1 miljoen mensen zijn veel mensen uit het buitenland die in Zwitserland werken. Die mensen komen uit Italië, Spanje, Kroatië, Bosnië, Duitsland en Turkije. De mensen uit het buitenland kwamen om de minder leuke werkjes te doen, die de Zwitsers liever niet wilden doen. Er was werk genoeg. Ook veel vluchtelingen kwamen naar Zwitserland. Er wonen gemiddeld 174 inwoners per vierkante kilometer. Meer dan 60% van de bevolking woont in steden.
Op plaatje 1: Daar zie je Bern, de hoofdstad van Zwitserland. Er wonen 122.500 inwoners.
Op plaatje 2: Dat is de stad Zürich. De grootste stad van Zwitserland. Er wonen 338.00 inwoners. Dat is dus veel meer dan Bern!
Op plaatje 3: Dat is Genève. Er wonen 175.000 inwoners. Dat is dus ook nog veel meer dan Bern.
In Basel wonen 166.000 inwoners en in Lausanne 115.000. Je ziet dus dat er in Zürich echt de meeste inwoners zijn!
Hoofdstuk 4
Het klimaat
In Zwitserland zijn er grote verschillen aan het klimaat. Van poolklimaatachtig in het hooggebergte boven de sneeuwgrens, tot bijna subtropisch in de zuidelijke Alpendalen! Je kunt zeggen dat Zwitserland een overgangsklimaat, een zeeklimaat en een landklimaat heeft. Je kunt zelfs stellen dat elk stukje Zwitserland zijn eigen klimaat heeft. Zo kan de noordhelling heel droog zijn, terwijl de zuidhelling bedekt is met dichte bossen. In Sion, een klein stadje van 28.000 inwoners, valt gemiddeld maar 600 millimeter neerslag per jaar. Dat is niet veel, want 30 kilometer verderop, valt op de berg Rochers de Naye gemiddeld 2600 millimeter neerslag per jaar. Dat is dus een heel verschil. Zwitserland heeft veel neerslag. Het droogste klimaat van Zwitserland heerst in het Rhônedal. Het weer kan snel veranderen. Zo kan de temperatuur zeer snel dalen. In de winter komt er een koude lucht in de dalen en op de hoogvlakte ligt en daar een sterke mistvorming veroorzaakt, terwijl in de hogere delen de zon schijnt en dat voor hogere temperaturen zorgt. Veel gebieden zijn in de winter met sneeuw bedekt.
December en januari zijn de koudste maanden van het jaar. Het is dan ongeveer 3 °C.
De warmste maanden zijn juni, juli en augustus. Dan is het ongeveer tussen de 21 °C en tussen de 23 °C.
Hoofdstuk 5
Vakantieland
Wintersport in Zwitserland
In de winter gaan er erg veel mensen op vakantie naar Zwitserland. Ze gaan dan op wintersport en gaan wandelingen in de bergen maken, skiën of snowboarden. In 1995 boekten er 18,4 miljoen mensen voor een vakantie in Zwitserland! Heel veel dus! Er ligt veel sneeuw. Dat komt omdat de Alpen voor een groot deel in Zwitserland ligt. De sneeuw blijft er dan erg lang liggen, maar je kunt er dan soms zelfs ook wel zonnebaden! De temperatuur is er niet heel koud.
Zwitserland heeft dus elk jaar veel toeristen. Daarmee verdient Zwitserland erg veel geld. Daarom is het toerisme erg belangrijk voor Zwitserland. Veel beroemde hotels zitten vaak helemaal vol. Een vakantie in Zwitserland kost ook erg veel geld.
Zelf zou ik ook wel erg graag eens op vakantie willen in Zwitserland! Het lijkt me er erg mooi!
Hoofdstuk 6
Natuur
In Zwitserland zijn berghellingen voor een groot deel bedekt met bossen. Langs de rivieren komen oeverbossen voor. Aan de naam; oeverbossen kun je dat al een beetje horen. Bossen langs de oever! De bomen die in Mittelland staan, zijn vooral: beuken en fijnsparren, die aangevuld zijn met lindes, zomereiken, esdoorns en essen. Mittelland is een gebied. In dat gebied liggen ook veel grote steden.
Het licht gele is het gebied Mittelland. Daar zie je ook veel grote steden. Het donkergrijze is de Alpen. De Alpen is voor het grootste deel dus in Zwitserland. Op de hellingen van Jura, het groene gebied, daar vind je veel gemengde bossen vooral esdoorns en beuken. De boomgrens begint meestal tussen de 1800 en 2800 meter, maar dat is vaak ook verschillend door het weer. In de Alpenweide zijn veel struiken. Daar groeien bosbes, beredruif, bergden, groene els en alpenroosje. Allemaal vruchten! Op de Alpenweide boven de boomgrens groeien tussen het gras ook allemaal bloemen. In de lente en aan het begin van de zomer ziet dat er allemaal heel mooi uit.
Op het plaatje zie je allemaal leuke bloemen in allerlei soorten en kleuren. Dat ziet er dan in Zwitserland altijd heel mooi uit.
Hoofdstuk 7
Economie
Industrie
Zwitserland heeft zelf niet veel grondstoffen. Daarom verwerken ze ingevoerde grondstoffen tot producten, die ze vaak gebruiken in de industrie. Belangrijke producten zijn werktuigen die ze in de landbouw gebruiken, locomotieven, vliegtuigonderdelen en dieselmotoren. De belangrijkste industriegebieden in Zwitserland zijn in Zürich, Winterhur, Basel, Bern, Baden, Sankt, Gallen en Genéve.
Landbouw, veeteelt en bosbouw
Maar een klein deel van Zwitserland is geschikt voor landbouw, maar ze hebben erg moderne landbouwtechnieken en daardoor heeft Zwitserland wel gewoon genoeg eten. De landbouw produceert vooral suikerbieten, voedergewassen, granen, groenten, appels en peren. Zwitserland is vooral een veeteeltland. Zuivelproducten, melkproducten en chocoladeproducten zijn producten die Zwitserland verkoopt aan andere landen. 25% van Zwitserland is bedekt met bos. Het hout gebruiken ze er veel voor de huizenbouw. Als iemand een boom kapt, dan moet hij ook weer een nieuwe boom planten. Zo blijven er altijd genoeg bomen!
Allemaal kleine boompjes die weer groeien!
Nawoord
Ik vond het wel leuk om dit werkstuk te maken. Het was niet heel moeilijk. Ik ben ook erg veel dingen te weten gekomen over Zwitserland. Ik heb het eigenlijk helemaal alleen gedaan. Als ik iets op internet niet snapte, dan vroeg ik meestal even aan mijn vader of moeder. Ik heb eigenlijk de meeste informatie van Google afgehaald. Niet heel veel uit boeken.
Ik hoop dat je/u het leuk vond om te lezen!